Het tijdschrift Linda schrijft (sept. 2015) : “Of je nou romantische plannen hebt of een puur zakelijk diner, bij Het Vegetarisch Restaurant zit je sowieso goed. De weergaloze sfeer en de magnifieke inrichting zorgen ervoor dat je bijna vergeet waarvoor je kwam: eten. Wat je ook bestelt, al die groentes zijn een heus feest voor je lijf. Ook geschikt voor veganisten.”

Linda noemt de sfeer het eerst. Dat is verklaarbaar: Het Vegetarisch Restaurant in een onderdeel van het Transcendente Meditatie Sidhadorp, dat nu 300 huizen telt en sinds 1985 gebouwd is om 400 beoefenaars van het gevorderde tm-Sidhi programma in staat te stellen dagelijks gezamelijk hun meditatie-programma “inclusief Yogisch Vliegen” uit te voeren. Van dat programma wordt gesteld dat het een atmosfeer-verbeterend effect heeft dat zo sterk is dat 400 ‘vliegers’ samen genoeg zijn om het leefklimaat van heel Nederland te verbeteren: het Maharishi-effect. Daar is dit dorp voor gebouwd. En hoewel het aantal vliegers de 400 nog lang niet heeft bereikt, is het aannemelijk dat een begin van dit effect voelbaar is in Het Restaurant. Zodat het ook door Linda wordt opgemerkt.

Ayur-Veda

De TM-techniek komt uit de Vedische Kennis die vooral in India doorheen duizenden jaren bewaard gebleven is. Deze kennis is uitgewerkt in verschillende onderdelen. Eén daarvan is de Ayur-Veda, die zich richt op de lichamelijke gezondheid en vandaaruit ook een voedings-visie bevat. Naar die visie richt zich Het Vegetarisch Restaurant. De AyurVeda beschouwt elk mens als unieke samenstelling van drie basis-elementen: Vata, Pitta en Kapha: (V:) lucht en ruimte, (P:) vuur en een klein beetje water, en (K:) aarde en water. De bedoeling van voeding is het versterken van het, voor elke persoon anders liggende, evenwicht tussen deze drie. In onze praktijk betekent dat in elk geval dat voedsel niet alleen smakelijk maar ook kleurrijk zal zijn (spijsvertering begint bij het kijken) met verschillende ‘bites’, en naast vegetarisch ook zonder ei, zonder paddestoelen en “door de bank genomen” zonder loken (ui, knoflook e.d.). Melkproducten worden wel gebruikt, maar het kan desgevraagd ook zonder. Naast de bijna standaard aanwezige combinatie van rijst en dahl (lang gekookte linzen met gezondheids-ondersteunende kruiden) wordt de voorkeur gegeven aan grondstoffen uit de directe omgeving, waarbij dit Restaurant goed zit, dankzij de vele biologische boeren rond Lelystad.